تحولات لبنان و فلسطین

حدود کیلومتر پنج جاده قدیم نیشابور، بر فراز تپه‌ای،گنبد طلایی رنگی توجه‌مان را به خود جلب می‌کند. از جاده کناره به سمت آن حرکت می‌کنیم. در بالای این تپه، تابلویی نصب شده است با عنوان«ایستگاه زائرین پیاده شمس الشموس(ع)، متوسلین به حضرت جواد الائمه(ع).

خدمت به زائران پیاده، از فراز « تپه سلام»

گروه‌های مختلفی از زائران و عاشقان امام رضا(ع) این روزها در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس هستند و به صورت پیاده به حرم منور رضوی مشرف می‌شوند تا در روز ۳۰ صفر، همزمان با سالروز شهادت علی ابن موسی‌الرضا(ع) در بارگاه منور امام هشتم(ع) و در جمع عزاداران، حاضر باشند. در همین راستا، موکب‌ها وایستگاه‌های متعدد پذیرائی از زائران پیاده نیز در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس توسط گروه‌های مردمی و تشکل‌های مختلف برپا شده تا به این مهمانان ویژه بارگاه مطهر رضوی خدمت‌رسانی کنند. به همین بهانه به سراغ موکب وایستگاه زائران پیاده « شمس الشموس(ع)، متوسلین به حضرت جوادالائمه(ع)» در کیلومتر پنج جاده قدیم نیشابور، بعد از سه راه ده غیبی، رفتیم. در این موکب قدیمی، خدام کشیک‌های هشتگانه بارگاه مطهر رضوی، مطابق برنامه تنطیمی به خدمت مشغول هستند.

*این‌ ایستگاه در طول سال دایر است

حدود کیلومتر پنج جاده قدیم نیشابور، بر فراز تپه‌ای، گنبد طلایی رنگی توجه‌مان را به خود جلب می‌کند. از جاده کناره به سمت آن حرکت می‌کنیم. در بالای این تپه، تابلویی نصب شده است با عنوان«ایستگاه زائرین پیاده شمس الشموس(ع)، متوسلین به حضرت جواد الائمه(ع)». وارد این‌ایستگاه می‌شویم. تعدادی از خدام بارگاه مطهر امام هشتم (ع) با لباس خدمت حرم مطهر رضوی، مشغول فعالیت و آماده‌سازی مقدمات استقبال از زائران پیاده حرم مطهر امام رضا(ع)دراین‌ایستگاه هستند. به سراغ مسئول این‌ایستگاه می‌رویم و با او همکلام می‌شویم.

«سید مهدی آل هاشمی»، خادم رسمی کشیک هفتم آستان قدس رضوی بوده و حدود۷یا ۸سال است توفیق خدمت دراین‌ایستگاه را دارد. وی می‌گوید:این موکب وایستگاه، سابقه‌ای حدود ۱۰ یا ۱۱ ساله دارد و با همت و تلاش مرحوم« احمد مروی» از خدام کشیک ششم حرم مطهر رضوی و برای ارائه خدمت به زائران پیاده بارگاه مطهر امام رضا(ع) در طول سال برپا و دایر شده و توسط این مرحوم، قسمت بیشتری از تجهیزات و ساختمان‌ها و فضاهای این‌ایستگاه ساخته و راه‌اندازی شده است و بعضی از قسمت‌ها هم، بعد از درگذشت‌ایشان برپاشده است. ضمنا براساس وصیت این مرحوم، بعداز مرگش، پیکرایشان هم درهمین‌ایستگاه صلواتی، به خاک سپرده شده است.

آل هاشمی می‌افزاید: این‌ایستگاه در طول ایام سال و برای استقبال و استراحت موقت زائران پیاده حرم مطهر رضوی دایر بوده و درروزهای پایانی ماه صفر نیز به طور ویژه و با حضور و فعالیت خدام کشیک‌های هشتگانه حرم مطهر رضوی( روزانه ۲۰ نفر) و البته با همکاری و کمک‌های برخی از خیرین و نیکوکاران، به زائران پیاده حرم مطهر امام هشتم(ع) خدمت‌رسانی می‌کند.

وی یادآور می‌شود: در این‌ایستگاه و براساس آمار سال‌های گذشته، برپائی نماز جماعت ظهر و عصر و پذیرایی در دو وعده، صبحانه (۲۰۰نفر) و نهار( بین ۱۰۰۰ تا۲۰۰۰ نفر) و بسته به تعداد حضور زائران پیاده، انجام می‌شود و زائران با توجه به مسافت ۵ کیلومتری این‌ایستگاه تا مبادی ورودی شهر مقدس مشهد، معمولاً این‌ایستگاه را در هنگام عصر و غروب آفتاب به طرف مشهد ترک می‌کنند.

به گفته آل هاشمی، این‌ایستگاه علاوه بر استقبال و پذیرایی از زائرین پیاده نقاط مختلف کشور ازجمله استان‌های جنوب وجنوب غربی... پذیرای زائرینی از کشورهای پاکستان، افغانستان، عراق و... نیزدر این ایام و در طول سال هم هست.

خدمت به زائران پیاده، از فراز « تپه سلام»

*خدمت‌گزاری از فراز« تپه سلام»

در ابتدای ورودی به این‌ایستگاه تابلوی بزرگی نصب شده که روی آن نوشته شده است: «تپه سلام تاریخی مشهد». از یکی از خدام حرم مطهر رضوی در این‌ایستگاه درباره تابلو می‌پرسم. «محمدتقی خادم الشریعه»، ۷۰ ساله و ناظم کشیک ششم خدام بارگاه مطهر امام رضا(ع) است. او می‌گوید: این‌ایستگاه در محل تپه سلام تپه سلام قدیمی و تاریخی مشهد است. در گذشته، زائران با رسیدن به این نقطه، روبه بارگاه مطهر امام رضا(ع) عرض ادب و ارادت کرده و دست به سینه به حضرت رضا(ع) سلام می‌دادند.

وی درباره احساس خود و همکارانش از خدمت دراین‌ایستگاه اظهار می‌دارد:من از ابتدای راه‌اندازی این موکب توفیق خدمت در آن را دارم اما هرسال مشتاق‌تر از سال گذشته من و همکارانم دراینجا حاضر شده و خدمت می‌کنیم. اینجا تپه سلام است. لذت خاصی دارد که دراین مکان به زائران پیاده امام مهربانی‌ها، خدمت می‌کنیم. احساس می‌کنیم که ما از طرف امام هشتم(ع) به استقبال زائران بارگاه مطهرشان، قبل از ورود به مشهد آمده‌ایم. ‌امیدوارم خداوند به برکت قدم‌های آنان، این خدمت ناقابل ما را هم قبول کند.

*ایستگاهی بری صیقل دادن «دلها»

«علی اکبرنیرآبادی»، ۵۰ ساله، خادم کشیک دوم حرم مطهر رضوی است و درباره خدمت در این ایستگاه می‌گوید: من و خانواده‌ام برای صیقل دادن روح و روانمان به این‌ایستگاه همه ساله می‌آئیم. اینجاایستگاه صیقل دادن دلهاست. خانواده من همه ساله چشم انتظار آمدن دهه پایانی ماه صفر برای حضور دراین‌ایستگاه برای خدمت‌رسانی به زائران پیاده حرم مطهر رضوی هستند.

وی که با پارچ پر از خاکشیر از زائران پذیرائی می‌کند ادامه می‌دهد:این مسیر، مسیر عشق به امام رضا(ع) است. هرکسی به نیتی برای خدمت می‌آید، اما همه به یک هدف فکر می‌کنند و آن رضایت صاحب عظیم الشان همه‌ایستگاه‌ها یعنی اباالحسن الرضا(ع)است. در حقیقت خود حضرت به استقبال زائران می‌آیند. امیدواریم به برکت قدوم زائران پیاده، امام هشتم(ع) گوشه چشمی به ما نیز داشته باشند.

«زائران پیاده»، مهمانان ویژه امام رضا(ع) هستند

«غلامرضا زارعی مقدم»، ۶۲ ساله، در کشیک دوم خدام بارگاه مطهر امام رضا(ع) خدمت می‌کند. او می‌گوید: من همیشه توصیف خدمت درایستگاه‌ها و مواکب بین راهی را از دوستان شنیده بودم، اما امسال توفیق نصیبم شد تا دراین‌ایستگاه که مزین به نام حضرت شمس الشموس(ع) است، خدمت کنم. اینجا همه منتظر آمدن زائران پیاده هستند تا توفیق خدمت به مهمانان امام هشتم(ع) نصیبشان شود. به نظر من، زائران پیاده، مهمانان ویژه و خاص امام رضا(ع) هستند. هرچه مشقت و مشکلات سفر بیشتر باشد اجرش هم بیشتر است.

*دلهای‌مان، پاهای‌مان را به دنبال خود می‌کشد

در ضمن گفت‌وگو با خدام زائران هم کم‌کم از راه می‌رسند. «رقیه توفیق»، بانوی۵۲ ساله از شهرستان مراغه در استان آذربایجان شرقی زائر پیاده این مسیر عاشقی است. به محض ورود به‌ایستگاه شمس الشموس، ابتدا سجده شکر به جای می‌آورد و سپس به سمت پرچم متبرک به بارگاه منور امام هشتم(ع) که در ابتدای ورودی این‌ایستگاه نصب شده می‌رود و پس از تبرک جستن از آن، می‌گوید: خدا را شکر که تا اینجا توانسته‌ایم با پای پیاده بیائیم. دراین جاده‌ها، لحظه به لحظه ذکر یا امام رضا(ع) را زمزمه می‌کنیم. ما نیستیم که این راه را می‌رویم، بلکه این دلهای‌مان است که پاهای‌مان را به دنبال خود دراین مسیر می‌کشاند. در حقیقت ابتدا دل زائرامام هشتم(ع) می‌شود و سپس پاها به راه می‌افتند.

*چون عشق حرم باشد، سهل است بیابان‌ها

«عبدالرحمان فیاضی»، ۵۵ ساله، از شهرستان جوین، شهر حکم آباد، به اتفاق یک کاروان۱۵۰ نفره(مرد وزن)، یکی دیگر از زائران پیاده حرم مطهر رضوی است. او می‌گوید: بیش از ۱۵ سال است که دراین مسیر گام برمی‌دارم. دراین کاروان، از کودک سه ساله تا پیرمرد و پیر زن ۷۰ ساله، حضور دارند. همه اعضای کاروان، هرسال مشتاق‌تر از سال قبل برای این سفر پیاده، ثبت نام می‌کنند. فاصله ۳۷۰ کیلومتری حکم آباد تا مشهد مقدس را همه به عشق امام غریب و مهربان، حضرت رضا(ع)، راه می‌پیمایند. الان حدود ۷ شبانه روز است که در سفر هستیم. خستگی و گرمای هوا، مسیر طولانی و... نمی‌تواند مانع سفر این زائران شود. به قول معروف: « چون عشق حرم باشد، سهل است بیابان‌ها..».

*به یاد اصلی‌ترین زائران پیاده؛ یعنی کاروان اسرای کربلا

«فاطمه باوقار»، ۴۵ ساله، بانویی است که به اتفاق ۵۰ نفر از بانوان دیگر از روستای «طارم زمین» از شهر بندرعباس، در مسیرزیارت پیاده حرم مطهر رضوی قرار گرفته است. او معتقد است:هرچند که شاید این راه، سختی‌های خود را داشته باشد، اما در طول مسیر، همه افراد و گروه‌ها با ادب و احترام ما را تکریم کرده و با نهایت صفا و اخلاص از ما پذیرائی می‌کنند که همگی به عشق امام رئوف حضرت رضا(ع) است. اما در طول این مسیر بارها و بارها من و دوستانمان به یاد کاروان اسرای کبلا و به ویژه به یاد بانو حضرت زینب(س) افتادیم. کاروان اسرای کربلا اصلی‌ترین زاوران پیاده تاریخ هستند که به عشق امام حسین (ع) مشقت و سختی‌های راه اسارت را سرافرازانه، تحمل کرده و پیروز شدند. ما چیز قابل داری نداریم تقدیم امام رضا(ع) کنیم ولی به عشق عمه‌اش زینب کبری(س)، با پای پیاده در این سفر گام نهاده‌ایم. ‌امیدواریم حضرت امام هشتم(ع) به لطف و کرمش، این هدیه ناقابل را از همه ما زائران پیاده قبول فرمایند.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.